Mini Pavlova

11354722_658787614255166_1914190142_n

Beza Pavlova w wersji mini, lekki bardzo słodki. Delikatna chrupka z zewnątrz, lekko ciągnąca w środku, z bitą śmietaną, ulubionymi świeżymi owocami. Mini Pavlova zaprasza.

Mini Pavlova

  • białka 150 ml ( z 4 dużych jaj )
  • cukier kryształ 280 g
  • mąka ziemniaczana 20 g
  • szczypta soli 

Beza idealna porady i wskazówki klik

Schłodzone białka umieścić w misie robota kuchennego, z solą ubić na sztywno na najwyższych obrotach. Partiami dodawać cukier, stale miksując, aż do jego rozpuszczenia. Czas ubijania bezy to 5-8 minut, w zależności od posiadanego miksera. Masa powinna być gęsta i lśniąca, a mieszana masa powinna zachowywać swój kształt. Wówczas  masę bezową przełożyć na papier do pieczenia lub wycisnąć  za pomocą rękawa cukierniczego, tworząc pożądany kształt ( krążki o średnicy 8-10 cm). Czas suszenia należy dopasować do wielkości bezy. Bezy należy suszyć 2-3 godziny w temperaturze 80-90 ° C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem z piekarnika najlepiej sprawdzić jedną.  Wszystko zależy od tego czy beza ma być ciągnąca czy bardziej wysuszona. Otrzymałam białe bezy, chrupiące z zewnątrz z lekko ciągnącym środkiem.

Krem śmietanowy

  • śmietana – 30-36 % 250 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • kawa instant lub kakao do oprószenia
  • świeże truskawki 200 g

Zimną śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera, pod koniec dodać cukier puder. Śmietanę wyłożyć na bezę, owoce pokroić na połówki i lekko wcisnąć w krem. Oprószyć kakao lub kawą. Deser przechowywać w lodówce.

Smacznego. 

11354722_658787614255166_1914190142_n 5 mini pavlova

Share Button

Dodaj komentarz