Mini serniczki na kakaowym spodzie

 

Mini serniczki na kakaowym spodzie. Delikatne kakaowe ciasto, w smaku przypomina tradycyjnego murzynka w połączeniu  z masą serową. Serniczki w porcji na dwa gryzy, idealne na wynos.

Ciasto kakaowe

  • mąka pszenna 400 g
  • cukier kryształ 150 g
  • kakao 3 łyżki
  • jaka 3 szt duże
  • proszek do pieczenia
  • olej 50 ml
  • mleko 50 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Połączyć dokładnie składniki sypkie. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać składniki płynne. Połączyć wszystkie składniki płynne z sypkimi. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem.

Masa serowa

  • 300 g sera białego mielonego lub z wiaderka
  • cukier 60 g
  • budyń śmietankowy 1
  • żółtka 2
  • mleko 50 ml

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Ser dodawać partiami, cały czas mieszając za pomocą miksera. Budyń wymieszać z mlekiem, dodać do masy serowej. Foremki wystartować tłuszczem, lub do formy na muffiny wyłożyć papiloty.  Do każdej dodać trzy łyżki ciasta i trzy łyżki masy serowej wypełniając do  3/4 foremki. Piec w czasie 20 minut w temperaturze  180 °C. Wystudzone serniki można posypać cukrem pudrem.

 

20141221_174844 20141221_175052

Share Button
Oznaczone ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.