Miodownik z kremem z kaszy manny ( Stefanka )

dav

Miodownik z kremem z kaszy manny  ( Stefanka )

Tradycyjne polskie ciasto, często przygotowywane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Zdecydowałam się na nie teraz na święta Wielkanocne, gdyż pasuje na każdą okazję, a jest tak pyszne, że nie mogłam się oprzeć. Przepis pochodzi z zeszytu mojej cioci, nieco zmodyfikowany przepis Ewy Wachowicz. Pyszne blaty miodowego ciasta przełożone masą grysikową z kaszy manny. Im dłużej ciasto leżakuje i nasiąka kremem, tym jest smaczniejsze i nabiera aromatu, a miodowe blaty miękną i po 2 dniach po prostu rozpływa się w ustach. Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni przed planowanym podaniem.

Ciasto miodowe ( 3 blaty ) forma o wymiarach 

  • mąka pszenna typ 405-450 – 650 -700 g mąki
  • masło lub margaryna 200 g
  • miód 4-6 łyżek
  • jajka 3
  • gęsta śmietana 1 łyżka – opcjonalnie
  • cukier 3/4 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka

Krem grysikowy na kaszy manny

  • mleko 3,2 % 1 litr
  • kasza manna błyskawiczna 10 łyżek
  • cukier kryształ 1/2 szklanki
  • cukier wanilinowy 16 g
  • masło 82% tł. 250 g
  • cukier puder 100 g
  • kieliszek alkoholu lub soku  z cytryny

Polewa 

  • gorzka czekolada dobrej jakości 100 g
  • masło 2 łyżki
  • posiekane orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie

  • Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy do miski. Miód w postaci skrystalizowanej rozpuszczamy, odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy w zwartą kulę ciasta. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub opcjonalnie dodajemy odrobinę śmietany. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich wałkujemy na arkuszu papieru do pieczenia na wymiar formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C na rumiany kolor ( około 10-15 minut ). Blaty ciasta studzimy na kratce, następnie układamy jeden na drugim i przykrywamy bawełnianą szmatką.
  • Mleko doprowadzamy do zagotowania. Następnie na gotujące się mleko wsypujemy cukier kryształ z kaszą manną. Gotując cały czas mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Przekładamy do miski, wierzch przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo po łyżce dodajemy wystudzoną mannę, stale miksując. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub alkohol. Blaty miodowego ciasta przekładamy kremem grysikowym.
  • Garnek z wodą wstawiamy na mały ogień, a szklanką miskę wstawiamy na garnek tak, aby nie dotykała gotującej się wody. Czekoladę łamiemy do miski, dodajemy masło i całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego,

dav

Share Button

Dodaj komentarz