Miodownik z masą budyniową

Miodownik to ciasto, które dość często króluje na naszych stołach w okresie Świąt Bożego Narodzenia. W moim domu rodzinnym przestałyśmy robić to ciasto, kiedy się ono po prostu przejadło. Aż tu po latach …. moja ciocia zaskoczyła nas wszystkich, tym pachnącym miodem ciastem. Przyznam szczerze, że zjadłam chyba z 5 kawałków.  Postanowiłam zrobić to pyszne ciasto.  Delikatne miodowe blaty ciasta, z kremem u mnie tym razem tylko budyniowym.

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna 500 g
  • cukier 100 g
  • miód płynny 4-6 łyżek
  • jajka 1 całe, 1 białko
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • masło 2-3 łyżki
  • śmietana kwaśna gęsta 2-3 łyżki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 °C

Przygotować trzy arkusze papieru do pieczenia, o takiej samej długości dopasowane do rozmiaru blachy. Mąkę przesiać z sodą, dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Wszystkie składniki zagnieść w elastyczną kulę ciasta. W razie potrzeby podsypać mąką, ciasto podzielić na trzy równe części, schłodzić ok. 1 godziny. Z ciasta rozwałkować blat, lub kawałkami ciasta formować palcami bezpośrednio na papierze warstwę ciasta, piec na 180 *C do 13 min. -termoobieg.  W ten sposób upiec trzy warstwy, pozostawić do wystudzenia.

Krem budyniowy.

  • mleko 600 ml
  • żółtko z 3-4 jaj
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier waniliowy 16g
  • cukier kryształ 100 g

ponadto; czekolada mleczna, orzechy włoskie.

Przygotowanie:

Od całości mleka odlać szklankę, przelać do wysokiego naczynia. Dodać żółtko i pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka, wlać masę jajeczną, doprowadzić do zagotowania. Pyrkający budyń gotować około 1-2 minuty cały czas mieszając.  Zdjąć z palnika, przykryć woreczkiem żeby nie zrobił się kożuch. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu dokładnie miksując.

Blaty ciasta przełożyć kremem, schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Gotowe ciasto polać roztopioną czekoladą mleczną w kąpieli wodnej, i posypać dużymi kawałkami orzechów.

 

3


Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.