Muffiny bananowe

Muffiny bananowe

Muffiny to najprostsze z możliwych wypieków, nie mogą się nie udać ! Mieszamy składniki mokre z suchymi, dodajemy ulubione owoce, bakalie, czekoladę mix i do piekarnika. Właśnie za to je uwielbiam. Parę tygodni temu uczestniczyliśmy z synkiem w przyjęciu z okazji urodzin słodkiej, małej Gwiazdeczki. I to właśnie tam, na Kinder party mój synuś  zasmakował w muffinach na dobre. Nie ukrywam cieszę się niezmiernie, że padło właśnie na nie.  Prostota i szybkie przygotowanie, a muffiny przecież zawsze się udają. Dzisiejsze muffiny bananowe to świetna alternatywa dla zalegających i mocno dojrzałych bananów. Muffiny są delikatne i pulchne.  Bananów można dodać więcej, zwiększając nieco proporcję składników sypkich do uzyskania pożądanej konsystencji gęstej śmietany.

Polecam

Składniki suche

  • cukier 1/2 szklanki
  • mąka 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy 8 g

Składniki mokre

  • banan 1 dojrzały
  • olej 1/3 szklanki
  • mleko 120 ml
  • jajko 1

*Składniki w temperaturze pokojowej. 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Wszystkie składniki suche dokładnie wymieszać ze sobą. Banana obrać ze skóry, pokroić w mniejsze kawałki i za pomocą blendera zmiksować na gładko. W drugiej misce wymieszać dokładnie składniki mokre, następnie przelać do misy ze składnikami suchymi. Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości papilotek. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 °C. Pod koniec pieczenia kontrolować wierzch babeczek, w razie potrzeby zredukować temperaturę i czas pieczenia nieco wydłużyć.  Muffiny ostudzić na kratce.

Smacznego,

 20160309_162825 (2)
20160309_162905 (2) 20160309_163241 (2)

Share Button
Oznaczone , , , ,

Jedna opinia z “Muffiny bananowe

  1. Wlasnie zrobilam ! :) Sa przepyszne, polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.