20160608_140519

Muffiny czekoladowe

Muffiny mocno czekoladowe.

Muffiny czeko… delikatne, puszyste i mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych, które dodają im wilgotności. Wzbogacone gorzką czekoladą, a dla urozmaicenia nadziane herbatnikami i ciasteczkami Hit Milky. 

Składniki na 18 sztuk

  • mąka pszenna 200 g
  • cukier kryształ 70 g
  • kakao ekstra ciemne 3 łyżki kopiaste
  • soda oczyszczona 1 – 1 i 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej 70 ml
  • mleko 150 ml
  • jajka 2 duże
  • cukier wanilinowy 15 g
  • powidła śliwkowe 3 łyżki
  • ciasteczka Hit 4-5
  • herbatniki jasne garść
  • czekolada gorzka 50 g ( min. 70 % )

Przygotowanie

* Składniki w temperaturze pokojowej. Proponuję dodać 100 g cukru lub więcej, jeśli lubisz słodkie wypieki. 

  • Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 – 200 °C. Formę wykładam papilotkami. Czekoladę siekam na drobną kostkę, a ciasteczka z nadzieniem i herbatniki  kruszę na mniejsze kawałki. Czekolada pokrojona w większą kostkę będzie bardziej wyczuwalna w muffinach, natomiast jedzone na ciepło miejscami będą nadziane płynną czekoladą. Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam do miski. Dodaję cukier i cukier wanilinowy, mieszam składniki do połączenia. Jajka miksuję z mlekiem i olejem, aby masa się nieco napuszyła. Do składników płynnym dodaję powidła i mieszam całość. Składniki płynne przelewam do miski z suchymi mieszam łyżką do połączenia składników. Dodaję na koniec czekoladę i ciasteczka. Ciasto przekładam do papilotek do 3/4 wysokości. Muffiny piekę przez 15 minut ( najlepiej do suchego patyczka ). Studzę na kratce.

Smacznego,

20160608_140258

20160608_140618

20160608_140519

20160608_140632

Share Button

2 thoughts on “Muffiny czekoladowe

  1. Dziwi mnie fakt, że mało kto tu zagląda…przepisy, zdjęcia…piękne, muffinki zrobione, palce lizać, pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.