Muffiny czekoladowo bananowe

20160824_165717

Muffiny czekoladowo- bananowe.

Muffiny, które dzisiaj prezentujemy zostały przygotowane przez Juniora ! Tak, dzielnie walczył z blenderem miksując banany z resztą składników, widok dla mnie bezcenny. Uwielbiamy muffiny za to, że są tak proste w przygotowaniu, że niespełna czterolatek sobie z nimi poradzi z niewielką pomocą dorosłego. Nie wymagają ani nakładu pracy, ani zbyt długiego czasu na przygotowanie.  Świetnie się sprawdzą w tym wypieku zalegające, dojrzałe banany. Natomiast dla urozmaicenia smaku dodaliśmy czekoladę i orzechy. Gorąco polecamy.

Składniki na 12 muffin

  •  banany dojrzałe 2
  • mleko 100 ml
  • kakao 2 łyżki
  • jajko 1
  • olej 50 ml
  • płynny miód 3-4 łyżki
  • mąka pszenna 200 g
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • orzechy mielone lub siekane 50 g
  • czekolada posiekana 50 g

* Składniki w temperaturze pokojowej

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Wszystkie składniki suche dokładnie wymieszać ze sobą. Banany obrać ze skóry, pokroić w mniejsze kawałki i za pomocą blendera zmiksować na gładko. W drugiej misce wymieszać dokładnie składniki mokre, następnie przelać do misy ze składnikami suchymi. Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości papilotek. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C ( najlepiej do suchego patyczka ). Pod koniec pieczenia kontrolować wierzch babeczek, w razie potrzeby zredukować temperaturę i czas pieczenia nieco wydłużyć.  Muffiny ostudzić na kratce.

20160824_165838 20160824_165645 20160824_165717

 

Share Button

Dodaj komentarz