Muffiny marmurkowe

Muffiny marmurkowe

Delikatne i puszyste muffiny marmurkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu wystarczy tylko wymieszać składniki suche i płynne, przepis podstawowy. Z przygotowaniem tych pysznych babeczek nikt nie będzie miał problemu. Idealne na  dziecięcą zachciankę.

Muffiny 7-9 szt

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 1/2 szklanki lub mniej
  • cukier wanilinowy 16 g lub ekstrakt 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżeczki
  • olej rzepakowy 1/3 szklanki
  • mleko 1/2 szklanki
  • jajko 1 duże
  • szczypta soli

*Składniki w temperaturze pokojowej. 

Przygotowanie

W misce wymieszać składniki suche mąką, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól. W drugiej zaś składniki płynne mleko, olej, jajko. Zawartość obu misek zmiksować tylko do połączenia składników. Następnie ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Formę wyłożyć papilotkami, ciasto wykładać na przemian ciemne i jasne. Muffiny piec w temperaturze 200 °C przez 20 minut. Wystudzić na kratce. Babeczki można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą.

Smacznego,

777 20160221_115816 20160221_115915 20160221_120148

Share Button
Oznaczone , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.