Muffiny o różnych smakach

Muffiny , babeczki bardzo delikatne rozpływające się w ustach. Wykonanie podstawowej bazy babeczek jest bardzo proste, a dodatki są już zależne od Was, co lubicie. Ja zrobiłam trzy smaki i są obłędne. Zapraszam.

Ciasto na babeczki:

  • mąka 2 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jajka 5 sztuk
  • masło 150 g
  • mleko 200 ml
  • cukier puder 3 łyżeczki

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym za pomocą miksera. Jajka staranne oddzielić żółtko od białka. Dodawać po jednym żółtku w dalszym ciągu miksując, dolać mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać partiami, dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Połączyć ciasto z pianą, delikatnie mieszając ręcznie. Oto podstawowa baza do babeczek, można dodać kakao lub dodatki. Masę podzielić na trzy części i przełożyć do osobnych naczyń, dodatki wg uznania. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C. Muffin czekoladowe do masy bazowej dodać 3 łyżki kakao, 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, 1 tabliczkę czekolady pokrojoną w drobną kosteczkę. Muffin makowe 4 łyżki suchego maku, biała czekolada na polewę ( roztopiona w szklanej misce na parze, na malutkim ogniu) Muffin orzechowe 5 łyżek mielonych orzechów, orzechy włoskie połówki do dekoracji. Gotową masę przełożyć do papilotek do wysokości 2/3 foremki, umieść w formie. Pieczenie 25-30 minut na 190 °C. Dekoracja wg uznania.

Smacznego.

 

received_600290776771517 received_600291820104746 received_600199043447357

 

 

Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.