Babeczki piernikowe z powidłami

20160102_153114

Babeczki piernikowe

Święta i po świętach, jak zawsze przygotowań mnóstwo, czas ucieka i nie wiadomo kiedy jest po świętach. Zatęskniłam za piernikiem z powidłami. Puszyste i delikatne babeczki z nutą korzenną z małym pierniczkiem na dnie, środek wypełniony powidłami śliwkowymi, a całość pod kremową pierzynką. Smaki równoważą się, lekka słodycz, kwaśna śliwka z korzenną nutą, muffiny idealne do ciepłej kawy w ten mroźny dzień.

Składniki na 12 muffin

  • mąka pszenna 200 g
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier puder 80 g
  • przyprawa do piernika 1 łyżeczka
  • kakao 1 kopiasta łyżeczka
  • jajka 2
  • miód płynny 2 łyżki
  • mleko 120 ml
  • cukier wanilinowy 16 g

ponadto:

  • pierniczki 12 sztuk
  • powidła śliwkowe 2-3 łyżki
  • serek mascarpone 150 g
  • śmietana 30% 200 ml
  • cukier puder 1-2 łyżki

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch kolejno dodać miód, cukier wanilinowy, mleko i jajka, zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą korzenną. Składniki sypkie przesiać, dodawać partiami stale ucierając. Formę wypełnić papilotkami na muffiny na dnie ułożyć pierniczki. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości papilotek całkowicie pokrywając pierniczki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 °C. Babeczki od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i formy, wystudzić na kratce. W każdej babeczce wykroić środek, wypełnić powidłami śliwkowymi. Wierzch pokryć bitą śmietaną z mascarpone.

Krem śmietankowy:

  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana 30-36 % 400 ml
  • cukier puder 2-3 łyżki

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera, kiedy zacznie gęstnieć zmniejszyć obroty i kontrolować konsystencję, aby jej nie przebić. Serek mascarpone wymieszać z przesianym wcześniej cukrem pudrem. Ubitą śmietanę ostrożnie połączyć z serkiem. Początkowo do serka dodać trzy łyżki śmietany, wymieszać.  Następnie dodawać partiami do śmietany po łyżce, każdorazowo krótko zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wyłożyć na wierzch muffin.

20160102_153114 20160102_153139 20160102_153346

Świąteczne słodkości! 2015

Dobrze wypieczone święta

Share Button

Dodaj komentarz