Muffiny z truskawkami i kruszonką

19274754_1955944087967778_9190752034585133880_n

Muffiny z truskawkami i kruszonką

Składniki na 12-14 muffin

  • mąka pszenna 380 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 100 g
  • jajka M 4 sztuki
  • olej rzepakowy 100 ml
  • mleko 100 ml
  • truskawki

Kruszonka 

  • mąka pszenna 100 g
  • mąka krupczatka 1 łyżka
  • masło w temperaturze pokojowej ( 82 % tł. ) 50 g
  • cukier puder 70-80 g

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C z termoobiegiem .  Formę wykładamy papilotkami.  Mąkę, sodę, proszek do pieczenia,  mieszamy i przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy składniki do połączenia. Jajka, mleko i olej mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki. Składniki płynne przelewamy do miski z suchymi, mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Składniki na kruszonkę rozcieramy palcami, następnie chłodzimy parę minut. Wierzch posypujemy kruszonką. Truskawki płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy szypułki. Następnie kroimy na połówki i delikatnie wciskamy w Muffiny pieczemy przez 20-25 minut ( najlepiej do suchego patyczka ). Studzimy na kratce.

19274754_1955944087967778_9190752034585133880_n

Share Button

Dodaj komentarz