Muffiny waniliowe z żurawiną

11026403_616712418462686_1965003259_n

Najszybszy i najprostszy, przepis na muffiny mam dzisiaj dla Was. Oczywiście dodatki są dowolne i według tego co kto lubi. U nas żurawina z drobną kostką czekoladową, z nutą aromatycznej wanilii. Kiedy goście Was zaskoczą z niespodziewaną wizytą oto błyskawiczne babeczki raz, dwa i gotowe.

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 16 g
  • ziarenka z połowy laski wanilii ( niekoniecznie )
  • cukier drobny kryształ 2/3 szklanki
  • jogurt waniliowy 125 g ( najlepszy Zott )
  • olej 100 ml
  • mleko 50 ml
  • jajka 2 sztuki
  • ponadto: garść żurawiny ok. 150 g, czekolada pokrojona w drobną kostkę 50 g, papiloty do muffin lub tulipany z pergaminu.

*Składniki w temperaturze pokojowej. 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C.

Miska składników sypkich: umieścić wszystkie składniki sypkie wraz z żurawiną i kostką czekoladową, wymieszać. Miska składników płynnych: całe jaja roztrzepać, dodać wszystkie składniki płynne z ziarenkami wanilii. Składniki płynne przelać do suchych, połączyć ze sobą. U mnie ciasto było dość gęste. Papiloty/ tulipany umieścić w formie, każdą wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Pieczenie 25-30 minut w temperaturze 200 C.



11005916_616712475129347_615611835_n 11026403_616712418462686_1965003259_n 11012286_617368971730364_694061413_n

 

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz