13115390_1184844564881865_450151044_n

Muffiny z cynamonem i jabłkami

Muffiny z cynamonem i jabłkami.

Składniki na 18-20 babeczek

  • mąka pszenna tortowa 2 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • cynamon 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • jajka 2
  • mleko 1 szklanka
  • olej 1/2 szklanki
  • jabłka 2
  • migdały  w płatkach

1 szklanka = 300 ml

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 °C. Wszystkie składniki suche dokładnie mieszam do połączenia. W drugiej misce mieszam składniki mokre, następnie przelewam do misy ze składnikami suchymi. Wszystkie składniki dokładnie miksuję do połączenia. Jabłka obieram ze skóry i  usuwam gniazda nasienne, następnie kroję w drobną kostkę.  Pokrojone jabłka dodaję do ciasta, mieszam. Formę na muffiny wypełniam papilotkami. Ciasto nakładam do 2/3 wysokości papilotek. Wierzch babeczek posypuję migdałami. Piekę przez 15 minut do suchego patyczka.  Pod koniec pieczenia kontroluję wierzch babeczek, w razie potrzeby redukuję temperaturę i czas pieczenia nieco wydłużam, aby nie spiekły się z wierzchu.  Muffiny studzę na kratce. Muffiny przed podaniem oprószam cukrem pudrem lub lukruję.

Smacznego,

13101028_1184844504881871_971541934_n 13115390_1184844564881865_450151044_n 13140909_1184844591548529_1092628160_n

 

 

Share Button

1 thought on “Muffiny z cynamonem i jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.