Muffiny z nutellą

Muffiny z nutellą

Pulchne i delikatne ciasto z dodatkiem orzechów laskowych i pysznej czekolady.

Składniki na 10 muffin

  • Nutella 4 kopiaste łyżki
  • jajka 2
  • cukier trzcinowy 1-2 łyżki
  • mąka 150 g
  • kakao ciemne 2 łyżki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • olej rzepakowy 60 ml
  • mleko 60 ml
  • orzechy laskowe garść

Przygotowanie 

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 °C.  Formę wykładamy papilotkami.  Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, mieszamy składniki do połączenia. Jajka, mleko, olejem i nutellę mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki. Składniki płynne przelewamy do miski z suchymi, mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy na koniec posiekane orzechy. Ciasto przekładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Muffiny pieczemy przez 15 minut ( najlepiej do suchego patyczka ). Studzimy na kratce.

Smacznego,

dav

Share Button
Oznaczone , , , ,

5 opinii z “Muffiny z nutellą

  1. Nuuuuteeeeellaaaaa – na samą myśl ślinka mi cieknie;)

  2. Czy mleko można zastąpić śmietanką 30%?

    1. Proszę spróbować. Czasami dodaję jogurt, maślankę więc kremówka może też być ok.

  3. Zrobiłam ze śmietanką i też wyszły przepyszne i mocno czekoladowe tak jak lubimy w domu. Super przepis, dziekuję. :)

    1. Przepisy można modyfikować, a czasami trzeba się ratować czymś z lodówki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.