Murzynek z polewą czekoladową

dav

Murzynek z polewą czekoladową

Tradycyjny murzynek z polewą często gościł w moim rodzinnym domu, najczęściej podawany w towarzystwie szklanki mleka. Ciasto bardzo smaczne, pulchne i wilgotne.  Jeden z najtańszych i najprostszych w przygotowaniu wypieków.

Składniki na formę 11 x 30 cm

  • masło 200 g
  • cukier 1 szklanki
  • mleko 1/3 szklanki
  • ciemne kakao 4 kopiaste łyżki
  • mąka pszenna  typ 480 1 i 1/2 szklanki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  •  jajka 4 duże
  • szczypta soli

*Szklanka o pojemności 270 ml

Przygotowanie:

W rondlu umieszczamy masło, cukier, mleko podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Garnek zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao, mieszamy energicznie. Część masy czekoladowej odlewamy na polewą w ilości niecałe pół szklanki, a resztę przelewamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, odstawiamy na czas mieszania sypkich składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiewamy do miski z masą czekoladową, dodajemy żółtka. Składniki miksujemy do połączenia. Ubite białka partiami przekładamy do ciasta i mieszamy na najniższych obrotach miksera lub ręcznie. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 30-35 minut ” do suchego patyczka” w temperaturze 180 °C. Studzimy na kratce. Wystudzone ciasto oblewamy polewą.

dav

dav

Share Button

2 Comment

  1. Anonim says: Odpowiedz

    A co z żółtkami? W tym przepisie nie dodajemy ich do masy czekoladowej w ogóle?

  2. Żółtka ucieramy z przestudzoną masą czekoladową 😉

Dodaj komentarz