Mus czekoladowy z kaszy jaglanej

dav

Mus czekoladowy z kaszy jaglanej

Delikatny i lekki mus czekoladowy o lżejszej konsystencji i mniej słodki, niż proponowany ostatnio klik. Wspaniała alternatywa dla czekoladowego deseru tradycyjnie przygotowanego na bazie bitej śmietany.

Składniki na 1-1,2 l musu

  • kasza jaglana 100 g
  • mleko bez laktozy, krowie, roślinne 350 ml
  • jogurt naturalny Zott 180 g
  • dobrej jakości gorzka czekolada minimum 60 % kakao 140 g
  • cukier trzcinowy 2 łyżki  – opcjonalnie

Przygotowanie

Kaszę w woreczku gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Mleko i jogurt przelewamy do kielicha blendera, dodajemy czekoladę, cukier i gorącą kaszę. Wszystkie składniki miksujemy przez 2-3 minuty na najwyższych obrotach. Konsystencja powinna być gładka, a masa mocno napowietrzona. Mus przelewamy do słoiczków, kieliszków i odstawiamy do wystygnięcia. Wierzch naczyń owijamy folią spożywczą i chłodzimy parę godzin w lodowce. Przechowujemy w lodówce do 2-3 dni.

Smacznego.

dav

Share Button

10 Comment

  1. ula-85 says: Odpowiedz

    Witam zrobiłam wszystko tak jak w przepisie ale mus ma bardzo rzadką konsystencję, dosłownie jak kakao, czy tak ma być?

    1. Być może kasza jaglana się za bardzo rozgotowała. Proszę poczekać, bo po schłodzeniu mus powinien stężeć.

  2. dd says: Odpowiedz

    czy kasza jaglana z woreczka nie jest gorzka?

    1. nie, spokojnie można użyć :)

  3. Anonim says: Odpowiedz

    Czy czekoladę nalezy wczesniej rozpuścić?

  4. marryna says: Odpowiedz

    Czy czekoladę nalezy wczesniej rozpuścić?

  5. Iwona says: Odpowiedz

    Czekoladę roztopić ?

    1. nie, dodajemy do kielicha blendera posiekaną na mniejsze kawałki 😉

  6. iza says: Odpowiedz

    Czy takim musem można przelozyc tort?

  7. Mus jest zbyt delikatny, całości może nie utrzymać :) poza tym zanim stężeje ma dość rzadką konsystencję.

Dodaj komentarz