Mus czekoladowy z kaszy jaglanej

Mus czekoladowy z kaszy jaglanej

Delikatny i lekki mus czekoladowy z kaszy jaglanej o lżejszej konsystencji i mniej słodki, niż proponowany ostatnio klik. Wspaniała alternatywa dla czekoladowego deseru tradycyjnie przygotowanego na bazie bitej śmietany.

Składniki na 1-1,2 l musu

  • kasza jaglana 100 g
  • mleko bez laktozy, krowie, roślinne 350 ml
  • jogurt naturalny Zott 180 g
  • dobrej jakości gorzka czekolada minimum 60 % kakao 140 g
  • cukier trzcinowy 2 łyżki  – opcjonalnie

Przygotowanie

Kaszę w woreczku gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Mleko i jogurt przelewamy do kielicha blendera, dodajemy czekoladę, cukier i gorącą kaszę. Wszystkie składniki miksujemy przez 2-3 minuty na najwyższych obrotach. Konsystencja powinna być gładka, a masa mocno napowietrzona. Mus przelewamy do słoiczków, kieliszków i odstawiamy do wystygnięcia. Wierzch naczyń owijamy folią spożywczą i chłodzimy parę godzin w lodowce. Przechowujemy w lodówce do 2-3 dni.

Smacznego.

dav

Share Button

10 Comments on Mus czekoladowy z kaszy jaglanej

  1. ula-85
    28 kwietnia 2017 at 16:57 (1 rok ago)

    Witam zrobiłam wszystko tak jak w przepisie ale mus ma bardzo rzadką konsystencję, dosłownie jak kakao, czy tak ma być?

    Odpowiedz
    • Kuchnia u Poli
      29 kwietnia 2017 at 05:56 (1 rok ago)

      Być może kasza jaglana się za bardzo rozgotowała. Proszę poczekać, bo po schłodzeniu mus powinien stężeć.

      Odpowiedz
  2. dd
    2 lipca 2017 at 09:15 (1 rok ago)

    czy kasza jaglana z woreczka nie jest gorzka?

    Odpowiedz
  3. Anonim
    2 lipca 2017 at 18:57 (1 rok ago)

    Czy czekoladę nalezy wczesniej rozpuścić?

    Odpowiedz
  4. marryna
    2 lipca 2017 at 18:57 (1 rok ago)

    Czy czekoladę nalezy wczesniej rozpuścić?

    Odpowiedz
  5. Iwona
    2 lipca 2017 at 20:15 (1 rok ago)

    Czekoladę roztopić ?

    Odpowiedz
    • Kuchnia u Poli
      3 lipca 2017 at 03:11 (1 rok ago)

      nie, dodajemy do kielicha blendera posiekaną na mniejsze kawałki 😉

      Odpowiedz
  6. iza
    10 lipca 2017 at 17:32 (1 rok ago)

    Czy takim musem można przelozyc tort?

    Odpowiedz
  7. Kuchnia u Poli
    11 lipca 2017 at 13:34 (1 rok ago)

    Mus jest zbyt delikatny, całości może nie utrzymać :) poza tym zanim stężeje ma dość rzadką konsystencję.

    Odpowiedz

Leave a Reply