Mus czekoladowy z kaszy jaglanej

dav

Mus czekoladowy z kaszy jaglanej

Delikatny i puszysty mus czekoladowy na bazie kaszy jaglanej i gorzkiej czekolady. Wykwinty deser podany w pucharkach wspaniale będzie się komponował z dodatkiem świeżych owoców i listków mięty lub tartej czekolady. Ku mojemu zaskoczeniu udało mi się wkręcić małego, że ten zdrowy i pożywny deser to Monte :) słoiczek był mi wręcz wyrywany. Inspiracją tego pysznego musu był przepis Olgi Smile 

Składniki na 2-4 porcje 

  • kasza jaglana 100 g, woda do gotowania
  • daktyle suszone bez pestek 10-14
  • mleko roślinne 400-500 ml
  • gorzka czekolada minimum 60% kakao  200 g
  • gorzkie kakao 1 łyżeczka
  • wiórki czekoladowe lub świeże owoce

Przygotowanie

  • Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na parę minut. Po upływie około 5-10 minut kiedy daktyle zmiękną, odcedzamy je na sitku. Kaszę jaglaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Jeszcze ciepłą przekładamy do szklanego kielicha blendera i miksujemy z zimnym mlekiem przez 2-3 minuty ( początkowo dodajemy 400 ml mleka, natomiast resztą rozrzedzamy masę do uzyskania pożądanej konsystencji musu, ja dodałam około 450 ml).  
  • Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i partiami dodajemy do kielicha wraz z daktylami i kakao. Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania gładkiego i aksamitnego kremu. Mus przekładamy do pucharków i odstawiamy do wystygnięcia. Wierzch pucharków owijamy folią spożywczą i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni.

Smacznego.

dav

dav

Share Button

2 Comment

  1. marta says: Odpowiedz

    Super przepis, na co można zamienić daktyle? orzechy?

    1. Dosłodzić miodem, ksylitolem, stewią lub cukrem trzcinowym 😉

Dodaj komentarz