Mus czekoladowy

29597565_2076116642617188_1632305146189878555_n

Mus czekoladowy

Puszysty mus czekoladowy na bazie gorzkiej czekolady, jest mało słodki o lekko kremowej konsystencji. Mus świetnie smakuje jako bazowy deser z ciasteczkami jak i nadzienie do tortów, rurek, ptyśków i innych wypieków.  Prawdziwym czekoladożercom gorąco polecam przepis.

Mus czekoladowym 

  • gorzka czekolada 200 g minim. 70 % kakao
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana 30-36 % 660 ml
  • duże jajka 2
  • cukier drobny kryształ 1/2 szklanki
  • olej 1/3 szklanki
  • spirytus duży kieliszek

Przygotowanie

  • Serek mascarpone miksujemy, następnie stopniowo dolewamy śmietanę kremówkę i zaczynamy ubijać początkowo na średnich obrotach do momentu, aż zacznie gęstnieć. Stopniowo obroty miksera zwiększamy i ubijamy na sztywno. Co jakiś czas mieszamy krem łopatką, aby zebrać z dna mascarpone, a składniki dokładnie się połączyły. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.
  • Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z olejem i spirytusem. Składniki mieszamy co jakiś czas. Odstawiamy do wystygnięcia, ale konsystencja musi pozostać lejąca. Jajka ubijamy na najwyższych obrotach miksera, cukier dodajemy partiami, stale miksujemy. Masę jajeczną miksujemy 3-5 minut, w zależności od posiadanego miksera. Jajka powinny podwoić swoją objętość i zmienić kolor na bardzo jasny. Obroty miksera zmniejszamy na minimalne i bardzo cienką strużką wlewamy czekoladę. Na końcu partiami dodajemy krem śmietanowy, stale miksujemy na najniższych obrotach miksera.

Smacznego,

29597565_2076116642617188_1632305146189878555_n

Share Button

2 Comment

  1. Anonim says: Odpowiedz

    Czy ten musi czekoladowy można zrobić dzień wcześniej czy lepiej nie Z góry dziękuję za odpowiedź

    1. Zrobiony dzień wcześniej będzie jeszcze lepszy, także jak najbardziej :)

Dodaj komentarz