Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne ciasto naleśnikowe

Naleśniki cienkie i elastyczne

Naleśniki cienkie i delikatne naleśniki. Idealny obiad na słodko, który zadowoli nie tylko małego łasucha. Z uwagi na dodatek oliwy w cieście są bardzo miękkie i elastyczne co sprawia, że podczas zwijania nie pękają i można je swobodnie faszerować. Naleśniki to jeden z najprostszych w przygotowaniu obiadów, choć należy pamiętać o paru zasadach. Mianowicie, przesianie mąki sprawi, że ciasto będzie lekkie, wtłoczymy przez to więcej powietrza i pozbędziemy się grudek. Woda wysoko gazowana zastąpi zbędny proszek do pieczenia, a dodanie oliwy sprawi, że będą elastyczne i wytrzymałe na zawijanie. Ważne, aby były smażone na odpowiedniej i mocno rozgrzanej patelni . Podaję uniwersalny przepis, który pasuje na słodko jak i wytrwanie.

Składniki

  • mleko 1 szklanka
  • woda mocno gazowana 1 i 1/3 szklanki
  • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki około 350 g
  • szczypta soli
  • jajka 2
  • olej 15 ml do ciasta plus do smażenia

Przygotowanie

  • Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Dodać składniki płynne i jajka, całość zmiksować na gładko. Ciasto odstawić na 15-20 minut, ponownie wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być na tyle odpowiednia, aby swobodnie rozprowadzić je. W razie potrzeby dolać odrobinę gazowanej wody.
  • Mocno rozgrzaną patelnię posmarować odrobiną oleju. Następnie 2/3 chochli wylać na patelnię jednocześnie obracając ją okrężnymi ruchami, aby ciasto dobrze rozprowadzić. Smażyć na wysokiej mocy palnika przez chwilę, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów patelni i zacznie się rumienić. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim, wówczas dłużej pozostaną ciepłe.

20160815_151232 20160815_151254 20160815_151549

Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.