Oczy carycy

dav

Ciasto oczy carycy

Oczy carycy to efektowne ciasto przełożone kremem budyniowym, warstwą galaretki i biszkoptów nasączonych naparem kawowym z małym alkoholowym pazurem.

Składniki na formę o wymiarach 35 x 25 cm

Ciasto ciemne 

  • żółtka z 6 jaj
  • jajka 2
  • cukier 6 łyżek
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • olej rzepakowy 1/3 szklanki

Ciasto jasne 

  • białka z 6 jaj
  • szczypta soli
  • cukier 1 szklanka
  • skrobia ziemniaczana 1 szklanka
  • ocet 1 łyżka
  • olej rzepakowy 1/3 szklanki

Krem budyniowy

  • mleko 2 szklanki
  • żółtka z 2 jaj
  • cukier wanilinowy 16 g
  • mąka pszenna kopiasta łyżka
  • skrobia ziemniaczana 3 kopiaste łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • masło 82 % tł. 200 g
  • cukier puder 4 łyżki

Ponadto 

  • zielona galaretka + gorąca woda 2/3 szklanki
  • biszkopty 180 g
  • posiekane orzechy włoskie
  • gotowa polewa lub gorzka czekolada

Kawowy napar 

  • gorąca woda 2/3 szklanki
  • mocna kawa 2-3 łyżki
  • wódka orzechowa 2 duże kieliszki

Przygotowanie

  • Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 200 ml mleka, mieszamy z mąką i skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, aby szybciej stężała chłodzimy w lodówce. Parzymy mocną kawę, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie odcedzamy fusy i dodajemy  wódkę.
  • Ciasto ciemne. Całe jajka wraz z żółtkami ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienką strużką wlewamy olej, stale miksując. Mąkę mieszkamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy. Składniki sypkie miksujemy z ciastem. Formę smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C.
  • Ciasto jasne. Białka miksujemy z solą na sztywną pianę, kiedy trzyma się ścian naczynia zaczynamy dodawać partiami  cukier, stale miksując. Olej wlewamy cienką strużką po ścianie miski. Następnie obroty miksera zmniejszamy i dodajemy partiami mąkę ziemniaczaną, ocet.  Na blaszkę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Drewnianym patyczkiem lub widelcem delikatnie mieszamy ciasto tworząc esy floresy. Pieczemy przez 30-40 minut. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu budyniowego. Biszkopty maczamy w kawowym naparze i układamy na warstwę kremu budyniowego. Pomiędzy biszkopty wylewamy tężejącą galaretkę. Wykładamy pozostała ilość kremu, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy. Pozostałą ilość naparu można wykorzystać na górny blat ciasta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego.

dav

dav

Share Button

Dodaj komentarz