Ogórki kiszone

dav

Ogórki kiszone

Uwielbiane przez nas ogórki kiszone. Pasują do każdego dania, a w okresie zimowym takie słoiki pysznych, swojskich ogórasków w towarzystwie ryby lub kotleta schabowego są wspaniałym dodatkiem. Zupa ogórkowa również  „mniam”. Dlatego też postanowiłam w tym roku wypróbować parę przepisów i zmierzyć się z ich przygotowaniem. Słyszałam i czytałam o różnych przepisach, sposobach kiszenia ogórków. Jak przygotować jędrne i dobrze ukiszone ogórki, co jest ich sekretem ? Moczyć je przed kiszeniem, dodawać liście wiśni i inne dodatki, zalewać gorącą czy zimną zalewą ? Zebrałam cenne dla mnie informacje od babci, cioci i w ostatnim czasie od czytelniczek, za które serdecznie dziękuję :) Rozmawiając kiedyś z moją ciocią, która robi dużo słoików różnych kiszonek dowiedziałam się, że najważniejsze są dobrej jakości ogórki, najlepiej z własnego ogródka lub zaprzyjaźnionego rolnika, aby ograniczyć ich nawożenie. Wybieramy te najmniejsze lub średniej wielkości ogórki. Moczenie ogórków w zimnej wodzie przed kiszeniem sprawi, że będą jędrne. Gorąca zalewa sprawi, że ukiszą się znacznie szybciej. Sekretem pysznych i aromatycznych ogórków jest duża ilość czosnku w każdym słoiku, a dodanie liści wiśni, czerwonego dębu, winogrona czy porzeczki sprawi, że nasze ogórki będą bardziej cierpkie i zapobiegnie tworzeniu się tzw. ” kapci „. Jedni zaś twierdzą, że liście gniją, a drudzy, że lepiej dodać ziarna gorczycy, czarnego pieprzu lub liście laurowe. I ostatnia chyba z tych ważniejszych kwestii to sól – niejodowana kamienna. Zapraszam do komentowania poniżej Waszych sprawdzonych przepisów i sekretów, chętnie wypróbuję i coś skradnę :)

 

Składniki na około 4-5  słoików 1 l

  • ogórki gruntowe około 2 kg
  • koper do kiszenia
  • korzeń chrzanu
  • czosnek polski 2-3 główki

Zalewa 

  • wrząca woda 2 litry
  • sól kamienna 2-3 łyżki

Przygotowanie

  • Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Nakrętki powinny być nowe lub bez śladów rdzy. Używając ponownie słoików z poprzedniego sezonu uprzednio sprawdzamy ich szczelność poprzez nalania odrobiny wody, odwracając dnem do góry potrząsamy i sprawdzamy czy nakrętka przecieka. Ogórki moczymy przez 30-60 minut w bardzo zimnej wodzie, następnie dokładnie je szorujemy i sprawdzamy czy nie są naruszone. Chrzan myjemy i obieramy, kroimy w słupski. Czosnek obieramy z łupiny i kroimy z grubsza w plastry. Na dno każdego słoika układamy baldachy kopru wraz z łodygą. Następnie bardzo ciasno układamy ogórki w pionie, ogonkiem ku górze, a pomiędzy dodajemy chrzan i po 3-4 ząbki czosnku w plastrach. Boki i górę słoika wypełniamy najmniejszymi ogórkami, ale w takiej ilości, aby wszystkie były w zalewie i nie stykały się z pokrywą.
  • Filtrowaną wodę gotujemy, mieszamy z solą do jej rozpuszczenia. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i szybko, szczelnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej, najlepiej pod przykryciem. Następnego dnia znosimy je do piwnicy, spiżarni lub w chłodne miejsce. Powinny być gotowe po 2-3 tygodniach.

Smacznego.

dav

Share Button

Dodaj komentarz