Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to wspaniała przekąska lub dodatek do obiadu.  Prosty przepis na pyszne ogórki, które są gotowe do jedzenia po dwóch dniach kiszenia. Przepis możecie dodatkowo wzbogacić o kawałek chrzanu lub liście winogron, choć te w wersji podstawowej są naprawdę smaczne.

Składniki na słoik 4,5 l

  • ogórki gruntowe ( młode, twarde ) około 2 kg
  • czosnek mała główka
  • kwiatostany kopru 4-6
  • woda 3 litry
  • sól 3-3 i 1/2 łyżki

Ogórki umyć, można odciąć końcówki. Wodę zagotować, odstawić do wystudzenia. Sól dodać do  letniej wody, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. W słoju na przemian układać koper, czosnek i ogórki, następnie całość zalać wcześniej przygotowaną wodą. Ogórki obciążyć talerzykiem, aby wszystkie ogórki były pod wodą. Odstawić na co najmniej dwa dni.

Po dwóch dniach kiszenia przełożyłam ogórki do mniejszych słoików i przechowuję je w lodówce.

20160723_102446

20160723_102509

Share Button

2 Comments on Ogórki małosolne

  1. Domowe przetwory
    29 lipca 2016 at 12:26 (2 lata ago)

    Ogórki małosolne to obowiązkowe towarzystwo do mięs z grilla : ) Ich zaletą jest szybkie i łatwe przygotowanie, wadą – znikają za szybko i trzeba nadążyć z produkcją kolejnej partii. Nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za ogórkami, lubią je przegryzać np. w trakcie meczu. No i fakt, najlepsze są po dwóch dniach od przygotowania, wtedy mają już charakterystyczny smak, ale nadal są przyjemnie chrupkie. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Leave a Reply