Ogórki małosolne

20160723_102509

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to wspaniała przekąska lub dodatek do obiadu.  Prosty przepis na pyszne ogórki, które są gotowe do jedzenia po dwóch dniach kiszenia. Przepis możecie dodatkowo wzbogacić o kawałek chrzanu lub liście winogron, choć te w wersji podstawowej są naprawdę smaczne.

Składniki na słoik 4,5 l

  • ogórki gruntowe ( młode, twarde ) około 2 kg
  • czosnek mała główka
  • kwiatostany kopru 4-6
  • woda 3 litry
  • sól 3-3 i 1/2 łyżki

Ogórki umyć, można odciąć końcówki. Wodę zagotować, odstawić do wystudzenia. Sól dodać do  letniej wody, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. W słoju na przemian układać koper, czosnek i ogórki, następnie całość zalać wcześniej przygotowaną wodą. Ogórki obciążyć talerzykiem, aby wszystkie ogórki były pod wodą. Odstawić na co najmniej dwa dni.

Po dwóch dniach kiszenia przełożyłam ogórki do mniejszych słoików i przechowuję je w lodówce.

20160723_102446

20160723_102509

Share Button

2 Comment

  1. Uwielbiam sałatke z ogorkow małosolnych i pomidorów:)

  2. Ogórki małosolne to obowiązkowe towarzystwo do mięs z grilla : ) Ich zaletą jest szybkie i łatwe przygotowanie, wadą – znikają za szybko i trzeba nadążyć z produkcją kolejnej partii. Nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za ogórkami, lubią je przegryzać np. w trakcie meczu. No i fakt, najlepsze są po dwóch dniach od przygotowania, wtedy mają już charakterystyczny smak, ale nadal są przyjemnie chrupkie. Pozdrawiam

Dodaj komentarz