20160907_190718

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe.

 

Składniki na około 18 – 22 sztuk

Zaczyn

  • drożdże świeże 30 g
  • cukier 2 łyżki
  • ciepłe mleko 1 szklanka
  • mąka 3 łyżki

Ciasto właściwe 

  • gotowy zaczyn
  • mąka 3 szklanki
  • roztopione masło 60 g
  • żółtka z 2 jaj
  • ocet lub spirytus 1 łyżeczka
  • ponadto olej rzepakowy do smażenia

Lukier 

  • cukier puder 1 szklanka
  • mleko 3 łyżki
  • skóra z cytryny

*Szklanka o pojemności 270 ml

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Drożdże kruszymy, dodajemy do ciepłego mleka z mąką i cukrem. Składniki rozcieramy na gładko i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Przesianą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy żółtka, spirytus, gotowy zaczyn i wystudzone masło. Następnie mieszamy składniki do połączenia. Ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy parę minut, aż będzie gładkie i delikatne w dotyku. Ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm i wykrawamy rantem szklanki lub pierścieniem pączki z dziurką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. W szerokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175 °C. Jeśli nie posiadamy termometru sprawdzamy  na małym kawałku ciasta lub skórce od chleba. Garnek powinien być szeroki, aby pączki swobodnie pływały po powierzchni nie dotykając jego dna. Pączki bardzo delikatnie układamy na oleju, smażymy z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przesiany cukier puder mieszamy z mlekiem i skórką z cytryny. Wystudzone pączki lukrujemy.

Smacznego

20160907_190602 20160907_190619 20160907_190718

 

Share Button

1 thought on “Oponki drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.