Oponki serowe

20150204_160207

Oponki serowe

  • ser biały 300 g
  • mąka pszenna 3 i 1/3 szklanki, plus do podsypywania
  • mleko 2/3 szklanki
  • masło 3 łyżeczki
  • cukier 1/2 szklanki
  • jajka 3
  • drożdże świeże 50 g
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia
  • tłuszcz do smażenia

Zaczyn: Drożdże kruszę do miski, dodaję po 2 łyżki cukru i mąki. Zalewam mlekiem w letniej temperaturze. Wszystkie składniki rozcieram na gładko, odstawiam na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.

Ciasto właściwe:

Ser rozdrabniam za pomocą widelca lub przeciskam przez praskę. Masło rozpuszczam w garnuszku, odstawiam do wystudzenia. Następnie do gotowego zaczynu dodaję wszystkie składniki i mieszam do połączenia. Ciasto przekładam na stolnicę, zagniatam parę minut w razie potrzeby podsypuję mąką. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, delikatne w dotyku i nie powinno się lepić do dłoni. Następnie dzielę ciasto na parę części, z każdej formuję placek o grubości 1  cm. Za pomocą specjalnego wykrawacza lub rantu szklanki wycinam krążki,  a środek od nakrętki lub kieliszka. Otrzymane kulki ponownie wałkuję lub smażę mini pączusie. Oponki smażę na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  Lekko ciepłe oprószam cukrem pudrem.

Smacznego.

20150204_160207
20150204_091719

Share Button

Dodaj komentarz