Babka orzechowa na białkach

Często mamy problem jak wykorzystać pozostałe białka z jaj, po cieście kruchym czy deserze tiramisu. Zawsze robiłam bezy, ale to już chyba się wszystkim przejadło. Postanowiłam zrobić ciasto orzechowe, efekt możecie ocenić sami.

Składniki

  • białka z 6-7 jaj
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • orzechy włoskie mielone 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 16 g
  • kakao 1 łyżeczka
  • wykończenie: czekolada z kawałkami orzechów, 3 łyżki mleka, tłuszcz i bułka tarta do formy.
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Stopniowo dodawać cukier, z cukrem waniliowym.
  3. Wcześniej przesianą mąkę z proszkiem, dodać zmniejszyć obroty miksera.
  4. Cały czas miksując dodać kakao, zmielone orzechy.
  5. Ciasto wyłożyć do formy wcześniej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą.
  6. Pieczenie 50 minut na 180-190 C.
  7. Wystudzone ciasto, wyjąć z formy polać grubą warstwą czekolady.

 

20150314_141116 20150314_140836

 

 

 

Share Button
Oznaczone , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.