Owsiane ciasto fit bez cukru, bez tłuszczu

Owsiane ciasto fit bez cukru, bez tłuszczu

Dietetyczne ciasto owsiane bez cukru i bez tłuszczu. Naturalnej słodyczy dodają owoce. Ciasto, które można zajadać bez większych wyrzutów sumienia. Nafaszerowane owocami przez co jest wilgotne, delikatne, ma zwartą strukturę, a przy tym jest bardzo syte.

Składniki na foremkę 11 x 25 cm

  • jajka duże 2
  • daktyle 90 g
  • dojrzały banan
  • jabłko
  • maliny 100 g
  • mąka owsiana 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka

Przygotowanie:

Jabłko obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Daktyle przekładamy do miski, zalewamy gorącą wodą  i odstawiamy na około godzinę. Kiedy zmiękną i napęcznieją mocno odciskamy na sitku, odstawiamy do wystygnięcia. Banana obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w malakserze z daktylami, jajkami. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do malakser, miksujemy. Na końcu dodajemy starte jabłko, mieszamy ręcznie.  W razie potrzeby dodajemy więcej mąki, gdyż konsystencja ciasta zależna jest od soczystości owoców. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Maliny wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 180 °C ( do suchego patyczka).

Smacznego

UTF-8 Owsiane ciasto fit bez cukru, bez tłuszczu

Share Button

6 Comments on Owsiane ciasto fit bez cukru, bez tłuszczu

  1. Marzena
    12 listopada 2016 at 17:34 (2 lata ago)

    Mniam jakie apetyczne :-)

    Odpowiedz
  2. Justyna
    15 listopada 2016 at 18:32 (2 lata ago)

    Na liście składników są dwa jajka, a w samym przepisie w ogóle nie ma o nich mowy – kiedy je dodajemy? W ogóle je dodajemy?

    Odpowiedz
  3. Madzia
    15 listopada 2016 at 19:28 (2 lata ago)

    hej i bez żadnego grama oleju ani dodatku masła w składnikach?? :)

    Odpowiedz
    • Kuchnia u Poli
      15 listopada 2016 at 19:40 (2 lata ago)

      Tak, bez tłuszczu. Dlatego proponuję lekko natłuścić formę lub piec w foremce z powłoką nieprzywierającą, choć na papierze ciasto powinno swobodnie odejść 😉

      Odpowiedz
  4. magda
    29 sierpnia 2017 at 08:56 (11 miesięcy ago)

    można dać inną mąkę?

    Odpowiedz

Leave a Reply