Owsiane czekoladki

20150524_162116

Owsiane czekoladki po raz kolejny, troszkę inny skład choć nie odbiega znacząco od poprzedniego wpisu. Szybki w przygotowaniu, choć najgorsze jest czekanie, aż porządnie się schłodzą i będzie można zajadać.

  • masło 100 g
  • śmietana 30% 10 łyżek lub mleko
  • cukier 200 g
  • czekolada mleczna 50 g
  • kakao 4 łyżki
  • płatki owsiane górskie 300 g

W garnuszku rozpuścić masło, cukier, śmietanę, czekoladę . Kolejno dodać kakao, doprowadzić do rozpuszczenia się cukru, mieszać co jakiś czas, całość podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masa jest jednolita, dodać płatki owsiane, dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie były oblepione masą czekoladową. Zdjąć z palnika, mieszając jeszcze chwilę, żeby płatki lekko zmiękły. Czekoladki wyłożyć na folię aluminiową, pozostawić do ostudzenia. Czekoladki powinny być zwarte i suche, aby przyspieszyć zajadanie przekładam je bardzo ostrożnie do zamrażarki na 3-4 godziny, przechowuję w lodówce , najlepsze są na drugi dzień.

Smacznego.

 


20150524_161826 20150524_162205

Share Button

Dodaj komentarz