Owsiane czekoladki

20150524_161826


Jeden z przepisów z rodzinnego zeszytu, pyszne czekoladki owsiane. Smak z dzieciństwa, do którego uwielbiam wracać. Moja mama bardzo często nam je robiła, uwielbiałam jej pomagać a potem wspólne zajadanie, to było coś. Odkąd sięgam pamięcią królowały w naszym domu w weekendowe popołudnie. Czekoladki są błyskawiczne w wykonaniu.

Składniki:

  • cukier 2 szklanki
  • kakao gorzkie 4 kopiaste łyżki
  • mleko 3,2% 8  łyżek
  • masło lub margaryna 100 g
  • płatki owsiane błyskawiczne 3 szklanki

Sposób przygotowania :

W garnuszku z grubym dnem, rozpuścić na małym ogniu masło, cukier, kakao, mleko.  Garnek  zdjąć z palnika i do gorącej masy czekoladowej dodać płatki owsiane, dokładnie połączyć. Na foli aluminiowej lub papierze do pieczenia, ułożyć uformowane ciasteczka, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ciasteczka owsiane suche w dotyku przełożyć do zamrażarki na parę godzin. Przechowywać w lodówce zwłaszcza latem.

20150524_161826

Share Button

Dodaj komentarz