Pączki hiszpańskie

20150211_215044

Na tłusty czwartek i nie tylko, delikatne pączki hiszpańskie. Pączki przygotowane są z ciasta parzonego, smażone jak pączki tradycyjne. Obficie oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem to jedyny dodatek nadający słodyczy.

Składniki na ciasto parzone:

  • masło 200 g
  • woda 1 i 1/2 szklanki
  • mąka pszenna 1 i 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jajka 5
  • ponadto: cukier puder do prószenia, papier do pieczenia kwadraty o wymiarze  10×10, tłuszcz do smażenia olej lub smalec ponad 1 l, masło do posmarowania papieru do pieczenia.

Przygotowanie:

W garnuszku z grubym dnem, rozpuścić masło w wodzie. Dodać przesianą wcześniej mąkę, energicznie wymieszać. Zmniejszyć moc palnika, parzyć około 2 minut, wystudzić. Ciepłe ciasto umieścić w misy robota kuchennego, dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Kiedy konsystencja będzie odpowiednia, ciasto przełożyć do szprycy z końcówką „gwiazda”. Na wcześniej posmarowane tłuszczem kwadraty wycięte z papieru, wyciskać  gniazda.


 Na rozgrzanym tłuszczu do temperatury 170-180 °C smażyć pączki papierem do góry, kiedy papier będzie sam odchodził od ciasta, przewrócić na drugą stronę, smażyć na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym, lun bibule. Posypać cukrem pudrem.

20150211_215044 20150211_215101 10888514_1624419727786884_4906050208517561994_n


Share Button

Dodaj komentarz