dav

Pączki Yum Yums

Pączki Yum Yums

Angielskie pączki  Yum Yums składane w charakterystyczny sposób, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Lekkie i pulchne ciasto drożdżowe z cynamonową posypką lub obficie polukrowane. Yum Yums to krzyżówka croissanta z pączkiem choć bardziej zbliżone do pączka. Smażone tradycyjnie na głębokim tłuszczu, zawijane w zgrabne warkocze. Przepis z bloga mojewypieki.com

Składniki na około 10-14 małych pączków 

  • mąka pszenna 250 g
  • drożdże instant 8 g
  • masło 82 % tł. 50 g
  • ciepła woda 130 ml
  • małe jajko
  • szczypta soli
  • cukier 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • posypka: cukier wanilinowy 1 łyżeczka, cynamon 2 płaskie łyżeczki, cukier 2 łyżeczki lub lukier

Przygotowanie

Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą i przesiewamy do miski robota kuchennego. Dodajemy cukier, ciepłą wodę, roztrzepane jajko i zaczynamy wyrabiać za pomocą haka do ciasta drożdżowego. W między czasie zimne masło ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do ciasta drożdżowego. Wyrabiamy parę minut na wysokich obrotach miksera. Ciasto w dotyku powinno być bardzo delikatne i mocno napowietrzone. Stolnicę i wałek oprószamy mąką i ciasto składamy w poniżej przedstawiony sposób

https://www.youtube.com/watch?v=VqwqInhd5PI

Ciasto wałkujemy na prostokąt, a następnie zakładamy na trzy krótszymi bokami do środka i na siebie, wałkujemy ponownie na prostokąt. Czynność powtarzamy 4-6 razy. Ciasto przekładamy do miski, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby odpoczęło. Ciasto wyjmujemy i ponownie wałkujemy na prostokąt o grubości 6-8 mm. Następnie dzielimy na paski o szerokości 3-4 cm i przecinamy wzdłuż, a oba paski zaplatamy i łączymy końce. Warkocze odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury 180 °C. Smażymy z obu stron na rumiany kolor, odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Cukier mieszamy z cynamonem i ciepłe pączki obficie obtaczamy w posypce.

Smacznego,

dav

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.