Pączki z pieca

Pączki z pieca to kolejna propozycja z drożdżowych ciast na tłusty czwartek. A dlaczego z pieca ? Szczerze się przyznam, że zapomniałam dodać spirytusu i w obawie przed tłustymi pączkami, postanowiłam je upiec, a nie smażyć. Kiedyś miałam okazję takie jeść i  były bardzo dobre.

 

Składniki

  • mąka pszenna typ 405 ok. 500 g
  •  drożdże świeże 40 g
  •  mleko ciepłe 200 ml
  •  olej 2 łyżki lub masło roztopione ostudzone
  •  cukier 1/2 szklanki
  •  żółtka z 3 jaj
  • jajko  1

ponadto;

  •  jajko roztłuczone
  •  marmolada powidła do nadzienia
  •  lukier lub cukier puder
  •  skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Zaczyn : do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże z jedną łyżeczką cukru . Rozetrzeć na gładko odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż zaczyn podwoi objętość.  Mąkę przesiać dodać cukier, masło, jajka i gotowy zaczyn. Ciasto wyrobić przez parę minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Wierzch ciasta podsypać odrobiną mąki, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę. Następnie ciasto odgazować, przełożyć na stolnicę ( w razie potrzeby podsypać mąką ).  Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1,5-2 cm, wykrawać pączki od rantu szklanki lub wykrawacza. Krążki układać na stolnicy, odstawić do ponownego wyrastania na kolejną godzinę.  Gotowe pączki przełożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Pączki piec 190-200 °C 20-30 minut na rumiany kolor. Pączki wystudzić na kratce, szprycą nadziać porcję marmolady.

Lukier

  • cukier puder 1 szklanka
  • sok z cytryny lub ciepła woda 2-3 łyżki

 

 

Cukier puder przesiać, stopniowo dodawać płyn w zależności od pożądanej konsystencji lukru.

 

 

10523170_1595888563973334_8510101561767572114_n

 

 


Pączki

Share Button

Leave a Reply