20151025_134445

Palmiery cynamonowe

Palmiery z cynamonem

Palmiers czyli palmiery to ciastka przygotowane z ciasta francuskiego. Najczęstszym dodatkiem jest cynamon z cukrem lub orzechy. Mając gotowe ciasto francuskie możemy przygotować bardzo szybko pyszne i delikatne ciasteczka dla niespodziewanych gości. Idealnym dodatkiem może być polewa czekoladowa do zanurzania.

Składniki

  • ciasto francuskie 275 g
  • cukier drobny kryształ 2 łyżeczki
  • cynamon 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Płat ciasta francuskiego, rozwinąć posypać cukrem i cynamonem. Ciasto zwinąć w dwa rulony krótszymi bokami do środka tak aby na środku stykały się ze sobą.  Zrolowane ciasto pokroić  na 1 cm kawałeczki, wykładać na blaszkę z zachowaniem niewielkiego odstępu. Dodatkowo wierzch ciasteczek można posypać mieszanką cynamonu i cukru w zależności od upodobać aromatu przyprawy. Piec w nagrzanym piekarniku do 15 minut w temperaturze 200 °C, upieczone wystudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, palmiery maczać w polewie czekoladowej.

20151025_134445 20151025_134652

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.