Pampuchy kluski na parze z sosem truskawkowym

Pampuchy, kluski na parze, buchty znane również jako parowańce z sosem truskawkowym, to obiad na słodko z mojego dzieciństwa. Danie pyszne, tanie i nieskomplikowane. Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe uformowane w zgrabne kule, następnie parowane. Podawane na ciepło  z dodatkiem jogurtu, lub sosu owocowego.

Składniki na 6-8 bułeczek

Rozczyn

  • drożdże suche 8 g
  • mleko 160 ml
  •  cukier 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki

Letnie mleko połączyć z wszystkimi składnikami, rozetrzeć na gładko. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aż ruszy. W przypadku drożdży instant przygotowanie zaczynu nie jest konieczne, przygotowałam go z rozpędu, gdyż  najczęściej używam drożdży piekarskich.

Ciasto właściwe

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • szczypta soli
  • masło 2 łyżki ( ok. 30 ml )
  • jajko 1

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondlu na małej mocy palnika, przestudzić. Mąkę z solą wymieszać, przesiać. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto drożdżowe wyrabiać przez 10-15 minut, wówczas jego konsystencja będzie idealna. Natomiast ciasto przygotowane przy użyciu robota kuchennego będzie potrzebowało zaledwie 5 minut. Ciasto podzielić na 6 lub 8 równych części, zależne od wielkości. Z każdej części uformować kulę, układać na oprószonej mąką stolnicy, za pomocą deseczki lekko je spłaszczyć.  Pampuchy pozostawić do wyrastania na 0,5-1 godziny/ę pod przykryciem, aby porządnie się napuszyły. W garnku zagotować wodę, na wierzchu obwiązać sznurkiem gazę lub czystą ściereczkę bawełnianą, zachowując niewielki luz. Buchty parować pod przykryciem przez 10-15 minut, w zależności od ich wielkości. Moje przygotowane były w parowarze, czas ich parowania wydłużył się do 30-35 minut. Pampuchy podawać na ciepło z jogurtem lub sosem owocowym.

Sos truskawkowy

  • truskawki świeże lub przetwory ( użyłam kompotu )

Truskawki z kompotu zmiksować blenderem na gładko. Odparować nadmiar płynu na średniej mocy palnika, mieszając co jakiś czas. Truskawki odparować do momentu uzyskania konsystencji sosu.

Smacznego,
20160207_102545

20160207_102521

Share Button
Oznaczone , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.