20151022_095003

Pancakes

Pancakes prawdziwe amerykańskie śniadanie puszyste i grube naleśniki najczęściej podawane z syropem klonowym i masłem. Smakiem przypominają biszkoptowe placuszki, pulchne i bardzo delikatne. Przygotowanie tego smakowitego śniadania zajmuje dosłownie chwilę, gorąco polecam.

Składniki na 8-10 sztuk

  • mąka 1 szklanka około 220 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • jajka 2
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • sól 1/3 łyżeczki
  • mleko 1/2 szklanki
  • maślanka lub jogurt 1/2 szklanki
  • masło roztopione 2-3 łyżki ( użyłam klarowanego)
  • oliwa lub masło do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie sypkie składniki mąka, soda, proszek, sól i cukier dobrze wymieszać. Jajka roztrzepać lekko napuszyć i dodać kolejno mleko, jogurt dokładnie wymieszać. Masło dodać na końcu i dokładnie połączyć. Składniki płynne dodać do suchych dokładnie wymieszać, aby nie było grudek w cieście. Na rozgrzaną patelnię nanieść niewielką ilość tłuszczu ( najlepiej użyć palni teflonowej, aby podczas smażenia użyć jak najmniej tłuszczu, a najlepiej wcale ) i nakładać niewielkie porcje ciasta. Placuszki o średnicy około 8 cm i grubości 0,5 cm z zachowaniem odstępu smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim, wówczas pozostaną dłużej ciepłe. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, idealnie będą się komponować z owocami lub płynnym miodem.

Smacznego,

20151022_095003 20151022_094503

Share Button

2 thoughts on “Pancakes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.