Panna cotta z sosem truskawkowym

20160528_155557

Panna cotta z sosem truskawkowym

Panna cotta to deser pochodzący z północnych Włoch. Deser podawany na zimno w towarzystwie pysznych, owocowych sosów lub musów przybrany świeżymi owocami.

Panna cotta 5 małych filiżanek 

  • śmietanka 30% 1 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • cukier puder 3 kopiaste łyżki
  • laska wanilii
  • żelatyna 2 łyżki + woda 4 łyżki

*1 szklanka = 270 ml

Sos truskawkowy 

  • truskawki 250 g
  • cukier puder 2-3 łyżki
  • masło 1 łyżka

Przygotowanie

Żelatynę zalewam odrobiną wody i odstawiam, aż napęcznieje. Mleko i śmietanę przelewam do rondla, dodaję wyskrobane ziarenka wraz z laską wanilii. Następnie mieszam z cukrem pudrem i doprowadzam do wrzenia na małym ogniu.  Gotuję parę minut co jakiś czas mieszając, aby  śmietanka się nie przypaliła. Żelatynę podgrzewam w mikrofali parę sekund, aby się rozpuściła. Rondel odstawiam dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Śmietankę przelewam do miseczek, filiżanek lub słoiczków i odstawiam do wystygnięcia. Deser wstawiam do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Ilość żelatyny należy dopasować do konsystencji deseru w każdym razie musi utrzymać jego kształt. Aby wyjąć deser należy miseczkę zanurzyć na parę sekund w gorącej wodzie, następnie wyłożyć panna cottę na talerz do góry dnem i polać sosem. Deser warto wzbogacić sezonowymi owocami.

Sos

Truskawki myję i odcinam szypułki, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Całość umieszczam w rondlu i zasypuję cukrem pudrem. Kiedy owoce puszczą sok podgrzewam na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż truskawki się rozpadną. Masło dodaję na samym końcu następnie po jego rozpuszczeniu rondel zdejmuje z palnika i odstawiam do wystygnięcia. Sos miksuję na gładko za pomocą blendera. Z czasem stygnięcia sos będzie gęstniał.

Smacznego,

20160528_155535 20160528_155557

Share Button

Dodaj komentarz