20150312_212526

Pasztet mięsny z czerwoną soczewicą

Dzisiaj przedstawiam Wam  czerwoną soczewicę, jako dodatek myślę, że już niedługo pojawi się więcej przepisów z jej składem w głównej roli. Soczewica czerwona , tyle wartościowych walorów drzemie w małych czerwonych ziarenkach, głównie zawartość białka roślinnego, co zapewni pełnowartościowy posiłek. Witaminy PP, C i z grupy B, fosfor i wapń wpływające korzystnie na nasze kości. Natomiast kwas foliowy i żelazo pomoże podnieść poziom hemoglobiny, wspomoże tworzenie krwinek czerwonych. W tym miejscu należy wspomnieć o kiełkach soczewicy, które są bogatsze o zawarte w nich aminokwasy. Dzisiaj zapraszam na mięsny pasztet z dodatkiem soczewicy.

Składniki na formę  16 x 36 cm

  • mięso wieprzowe -łopatka 1 kg
  • mięso drobiowe filet z kurczaka podwójny około 700 g
  • wątróbka drobiowa 500 g
  • soczewica czerwona 3/4 szklanki
  • marchew 3 duże
  • pietruszka 2 duże
  • seler 1/4
  • cebula 3 duże
  • oliwa 1/3 szklanki
  • masło 3 łyżki
  • jajka 2
  • liść laurowy 3
  • ziele angielskie 4
  • przyprawy suszone: sól 3 łyżeczki, pieprz 2 łyżeczki, gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1 łyżeczka, estragon 1 łyżeczka, tymianek 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Mięso opłukać w zimnej wodzie, łopatkę z filetem pokroić w grubszą kostkę, umieścić w garnku dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać zimną wodą zagotować, zebrać szumowiny. Dodać obrane, pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Czas gotowania do miękkości mięsa, 10 minut przed końcem dodać wątróbkę, ugotować. W osobnym garnku soczewicę ugotować w osolonym wrzątku, około 10 minut. Odcedzić. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie, z dodatkiem masła. Cały tłuszcz będzie potrzebny do pasztetu. Wszystkie składniki zmielić, mogą być gorące. Doprawić, zmielić drugi raz. Dodać jajka rozkłócone. Wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę mięsną ( można wyłożyć na wierzch plastry boczku ).Formę przykryć folią aluminiową, naczynie żaroodporne z wodą wstawić na dno piekarnika, na środkowy poziom formę z pasztetem. Czas pieczenia 60 minut na 190 C góra-dół, plus 15 minut bez folii aluminiowej. Wystudzony pasztet włożyć  do lodówki na całą dobę, po tym czasie jest bardziej zwarty, i wtedy nadaje się do krojenia.

20150312_212540



Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.