Pasztet z selera

Pasztet z selera.

Składniki na formę 12 x 31 cm

  • seler około 1 kg
  • 4 jajka
  • cebula 1 duża
  • czosnek 2 ząbki
  • pieczarki 4
  • masło lub margaryna 2/3 kostki
  • bułka tarta 2/3 szklanki
  • bulion 1 szklanka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

* szklanka = 340 ml

Przygotowanie:

Margarynę/ masło  rozpuścić, dodać bulion. Warzywa selery, cebulę, pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Warzywa dodać do garnka, gotować na wolnym ogniu przez godzinę, mieszając co jakiś czas. Gdy masa warzywna wystygnie dodać bułkę tartą i żółtka, doprawić. Białka natomiast ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Masę warzywną delikatnie wymieszać z pianą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ostrożnie przelać masę. Pasztet piec w temperaturze 180 °C przez godzinę.

12899802_779970158803577_937901998_n
12919030_779970165470243_1231583008_n

Share Button

1 Comment on Pasztet z selera

  1. Miszka
    2 kwietnia 2016 at 13:02 (2 lata ago)

    Pyszny, polecam.

    Odpowiedz

Leave a Reply