Pieczeń z mielonego boczku z jajkiem

20160325_160448

Pieczeń z mielonego boczku z jajkiem.

Składniki na formę 12 x 31 cm

  • boczek surowy chudy 1 kg
  • udko z kurczaka 1 sztuka
  • jajka 3
  • vegeta 2 łyżki
  • cebula 1
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa  1 łyżka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta 4 łyżki
  • migdały w płatkach
  • jajka ugotowane na twardo 5-6

Przygotowanie:

 Cebulę pokroić w drobną kostkę podsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę dodać pod koniec smażenia cebuli, zmniejszając moc palnika. Boczek i mięso drobiowe zmielić, dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy, cebulę z czosnkiem. Masę mięsną dokładnie wymieszać, podzielić na dwie części z czego jedną nieco mniejszą wyłożyć na spód formy. Jajka ułożyć wzdłuż, przykryć drugą częścią mięsa. Wierzch delikatnie docisnąć i wyrównać. Posypać płatkami migdałów. Formę nakryć folią aluminiową, aby migdały się nie spaliły podczas pieczenia. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 °C, 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię. Pieczeń wystudzić i schłodzić.

20160325_160434 20160325_160448

Share Button

Dodaj komentarz