Pierniczki na choinkę i nie tylko

Pierniczki na choinkę, i nie tylko. Zachęcam do wspólnie spędzonego czasu, w gronie rodzinnym dekorując pierniczki, zabawa z małymi dziećmi gwarantowana.  Choinki piernikowe i paczuszki z piernikami były tegorocznymi prezentami dla moich najbliższych, uwielbiam tego typu ręczne prace w pięknym opakowaniu, które są bardzo efektowne. Myślę, że trud i praca włożone w wykonanie takich prezencików znajdzie uznanie w gronie Waszych bliskich.

Składniki:

  • mąka pszenna 600 g
  • miód płynny 4-5 łyżek
  • masło 250 g
  • cukier 100 g
  • przyprawa do piernika 2 paczki lub po łyżeczce imbiru, cynamonu, goździków startych, gałki muszkatołowej, kardamonu,anyżu i lawendy.
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • jajko 1
  • mleko 100 ml
  • kakao 1 łyżeczka
  • ponadto: kolorowe landrynki do pierniczków witrażowych.

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Wszystkie składniki sypkie przesiać, wymieszać ręcznie.  Ciasto zagnieść do połączenia składników. Ciasto przełożyć na stolnicę zagnieść w kulę elastycznego i gładkiego ciasta, w razie potrzeby podsypać mąką Ciasto owinąć folią spożywczą  schłodzić w lodówce 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, wykroić foremkami dowolne kształty pierników. Pierniki piec około 15 minut w temperaturze 180 °C każdą blaszkę pierników. Pierniczki witrażowe : przy użyciu dwóch takich samych foremek o różnych rozmiarach, wykroić dany kształt. Pierniki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,  w puste miejsce dodać rozkruszoną landrynkę. Piec j.w. Wystudzić i dekorować wg uznania.

10848019_1600696623492528_6576716247250368817_n

20141215_212631

20141215_212813

Share Button
Oznaczone ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.