Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego

dav

Pierniczki staropolskie  ( z ciasta dojrzewającego )

Pełne aromatu, pulchne i mięciutkie pierniczki staropolskie przygotowane z ciasta dojrzewającego na piernik staropolski.

Przepis  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemnis, Henryk Vitry.

Składniki na 3 blaty ciasta ( 4-6 tygodni przed świętami )

  • miód 500 g ( użyłam rzepakowo- nektarowego)
  • cukier kryształ 2 szklanki ( dodałam 1 szklankę o pojemności 270 ml)
  • mąka pszenna 1 kg
  • jajka 3 ( dodałam 4 małe )
  • mleko 130 ml
  • masło 250 g ( wskazana jest domieszka smalcu  )
  • przyprawa do piernika 2-3 opakowania
  • soda oczyszczona 3 płaskie łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • dodatkowo mąka na pierniczki do ponownego zagniatania i podsypywania ciasta

Przygotowanie:

  • W garnku z grubym dnem umieszczamy tłuszcz, miód, mleko i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników, mieszając co jakiś czas. Stopniowo masę doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki sypkie tj. mąka, soda oczyszczona, sól, przyprawy korzenne mieszamy i przesiewamy do miski. W misie robota kuchennego wyrabiamy składniki sypkie, wystudzoną masę miodową, rozkłócone jajka. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia. Wierzch przykrywamy bawełnianą szmatką, a następnie workiem foliowym lub folią spożywczą. Przygotowane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do leżakowania na 3-6 tygodni.
  • Po upływie około dwóch tygodni ciasto podzieliłam na cztery części. Jedną przeznaczyłam na pierniczki, a pozostałą odstawiałam do dalszego leżakowania na piernik staropolski.
  • Ciasto ponownie zagniatamy podsypując stolnicę mąką. Ilość mąki zależna jest od konsystencji ciasta. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy pierniczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierniki z zachowaniem odstępu. Ciasto podczas pieczenia dość mocno wyrasta. Pieczemy w temperaturze 190 °C przez 8-10 minut. Pierniki studzimy na kratce.

Smacznego

dav

dav

Share Button

Dodaj komentarz