Pierniki świąteczne miękkie

20151117_223622

Pierniczki

Pierniki świąteczne na choinkę i nie tylko. Spokojnie można przygotować je parę tygodni wcześniej, przechowywane w pojemniku szczelnie zamknięte długo zachowują świeżość. Zapach pierniczków, unoszący się w całym mieszkaniu, intensywność przyprawy korzennej to uwielbiam. Wtedy czuję, że Święta naprawdę się zbliżają.  Zdobienie pierników to pomoc, a zarazem fantastyczna zabawa z moim maluchem, to niezapomniane i wspaniałe chwile.

Składniki na około 25 pierników

  • mąka 1 kubek
  • kakao 2 kopiaste łyżki
  • przyprawa do piernika 1 łyżka
  • cukier puder 2 łyżki
  • miód płynny 3 łyżki
  • margaryna 70 g
  • jajko 1
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

  • Posiadając skrystalizowany miód, rozpuścić na małym ogniu i przestudzić.  Mąkę, kakao przesiać z cukrem pudrem, dodać sodę i przyprawę korzenną całość wymieszać.  Jajka rozbełtać, dodać do sypkich składników. Miękkie masło lub margarynę, dodać do mieszanki. Wszystko razem posiekać, a następnie zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut ( nie jest to konieczne ).
  • Ciasto podzielić na dwie lub trzy części, z każdej rozwałkować placek o grubości około 0,5 cm. Im cieniej rozwałkowane ciasto, pierniki będą bardziej kruche. Wykroić za pomocą foremek, dowolny kształt pierniczków. Każdorazowo przed rozwałkowaniem kolejnej części ciasta, stolnicę lekko oprószyć mąką. Pierniczki przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układać z zachowaniem niewielkiego odstępu. Dziurki na zawieszkę zrobić przy użyciu plastikowej rurki. Piec w temperaturze 200 °C przez 5-8 minut.  Wystudzić na kratce. Wystudzone pierniki są gotowe do lukrowania.

Lukier królewski 

  • białko z 1 jajka
  • cukier puder 1-1 i 1/2 szklanki

Cukier puder przesiać.  W zależności od wielkości białka przygotowanie lukru rozpocząć od wymieszania jednej szklanki cukru pudru. Białko z cukrem pudrem zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie trzepaczką. Cukier puder dodawać w zależności od pożądanej konsystencji lukru. Lukier do dekoracji powinien być gęsty i lśniący. Wówczas jest idealny do zdobień, miłej zabawy !

  • Pierniki można przygotować parę tygodni wcześniej, przechowywane w puszce szczelnie zamknięte, zachowują świeżość parę tygodni nawet miesięcy. Pierniki ściągnięte z choinki odzyskają swoją miękkość ponownie umieszczone w puszce, przełożone chlebem lub ćwiartkami jabłka.

20151117_223703

20151117_223622

20151117_223601

Share Button

3 Comment

  1. Krystyna says: Odpowiedz

    Ile należy użyć mąki?

  2. Około 200 g. Proszę kontrolować konsystencję ciasta i dodać w razie potrzeby więcej 😉

    1. Krystyna says: Odpowiedz

      Dziękuję za odpowiedź :)

Dodaj komentarz