Pierogi mięsne z kaszą gryczaną

W zamyśle miałam na dzisiaj pierogi z fasolą i mięsem, ale niestety przeglądając sklepowe półki nie było jej ku mojemu zaskoczeniu. Rzuciła mi się w oczy, natomiast kasza gryczana. Coś gdzieś kiedyś słyszałam, ale nigdy nie robiłam tego rodzaju farszu z uwagi na to, że to co zdrowe i bogate w wartości odżywcze ” moja ochota” nie toleruje … och pierogi uwielbiamy je chyba wszyscy, gorzej natomiast z ich lepieniem.  Fakt są wymagające,  czasochłonne, ale warto. W głowie mam reakcję moich mam ” pierogi lepienie tyle roboty o nie !!”

ciasta na pierogi dotychczas robiłam na oko, natomiast z tych proporcji wyszło bardzo delikatne, elastyczne, które naprawdę polecam.

Ciasto na pierogi:

  • mąka pszenna 1 kg typ 450 + do podsypywania
  • jajko
  • olej 4 łyżki
  • gorąca woda 600 ml
  • sól 1 łyżeczka

Z w/w proporcji samego ciasta wychodzi około 100-120 sztuk,  w zależności od wielkości wykrawanych krążków (mięsne z kaszą ok. 50 szt resztę robiłam z farszem na ruskie).

  •  Mąkę z solą przesiać na stolnicę, utworzyć kopczyk z wgłębieniem. Jajko rozkłócone połączyć z olejem, dodać  mąki. Cały czas mieszając dolewać gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka.  Ciasto zagnieść przez parę minut, do uzyskania sprężystej i elastycznej kuli. Ciasto podzielić na parę części, z których kolejno rozwałkować placek każdorazowo podsypując mąką, a z niego wykroić krążki rantem szklanki. Każdy krążek nadziać łyżeczką farszu, zalepić.
  • Do osolonego wrzątku wrzucić partię pierogów, gotować 3-4 minut licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane wyłożyć na płaski talerz, pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone skropić oliwą, zapobiegnie to sklejaniu się pierogów. Często pierogi mrożę po porcjowane w woreczkach, i skropienie oliwą sprawdza się znakomicie.

Farsz mięsny z kaszą gryczaną:

  • łopatka wieprzowa 600-700 g
  • kasza gryczana prażona woreczek 100 g
  • liść laurowy 2
  • ziele angielskie 5
  • sól, pieprz, natka z pietruszki susz

Mięso wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować z zielem, listkami laurowymi. W połowie włożyć woreczek z kaszą gryczaną, gotować 15 minut, wyjąć. Mięso gotować do miękkości. Mięso z kaszą zmielić w maszynce do mielenia, dwukrotnie. Doprawić do smaku.

111 10933265_594934287307166_1450006681_n 10904938_594934077307187_1875567176_n

Share Button
Oznaczone , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.