IMG_20180113_171059_866

Pizza na grubym cieście

Pizza na grubym cieście

Pyszne i pulchne ciasto drożdżowe z aromatycznym, pomidorowym sosem to nic innego jak duża rodzinna pizza na grubym cieście. Ulubione dodatki i warzywa są dopełnieniem sytego obiadu. Taką pizzę najbardziej lubimy z kurczakiem a’la gyros i dużą ilością warzyw. Obowiązkowym dodatkiem jest domowy sos czosnkowy na bazie majonezu i śmietany lub ketchup. Najczęściej przygotowuję taką pizzę kiedy mamy gości na obiedzie. Poprzez grube ciasto zjedzony kawałek pizzy sprawia, że jesteśmy naprawdę najedzeni do syta. Składniki możesz modyfikować szynka, kurczak, same warzywa, po prostu co masz w lodówce. 

Pizza na 3-4 osoby forma o wymiarach 20 x 30 cm

Zaczyn 

  • drożdże świeże, piekarskie 40 g
  • mleko 100 ml
  • woda 100 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • przesiana mąka 2 łyżki

Wodę i mleko podgrzewamy do letniej temperatury, dodajemy pozostałe składniki i rozcieramy na gładko. Zaczyn odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość, wówczas jest gotowy.

Ciasto właściwe 

  • mąka pszenna 300 g
  • olej 2-5 łyżek
  • sól 1 łyżeczka

Sos pomidorowy

  • pomidory w puszce
  • olej 4 łyżki
  • czosnek 2-3 ząbki
  • przyprawy bazylia, oregano, papryka słodka

Farsz do pizzy

  • małe pieczarki 250 g
  • cebula 2 średnie
  • papryka
  • filet z kurczaka 200-300 g
  • ser mozzarella kulka
  • ser gouda, mozarella, parmezan wg uznania
  • kukurydza z puszki 100 g
  • brokuł parę różyczek

Sos czosnkowy

  • majonez Winiary 3 łyżki
  • śmietana 18 % 2 łyżki
  • czosnek 2 duże ząbki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól i mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy gotowy zaczyn i olej, składniki wyrabiamy przez parę minut, aż będzie elastyczne i gładkie w dotyku. Miskę smarujemy olejem i przekładamy ciasto, wierzch przykrywamy folią spożywczą. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  • W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory w puszcze przekładamy do garnka, rozgniatamy i gotujemy parę minut, redukując nadmiar płynu. Kiedy pomidory będą miały pożądaną konsystencję mieszamy z pozostałymi składnikami, blendujemy z grubsza.  W razie potrzeby dalej gotujemy, wszystko zależy o jakiej konsystencji lubimy sosy. Sos odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju, kiedy zacznie się szklić dodajemy odrobinę soli. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne, po czym kroimy w cienkie paski. Pieczarki kroimy na pół, a następnie w plasterki i podsmażamy z cebulą, co jakiś czas mieszając. Fileta kroimy w kostkę, podsmażamy do miękkości. Kurczaka doprawiamy. Brokuł  parujemy przez 15 minut.
  • Ciasto drożdżowe należy odgazować, uderzając pięścią. Płaską, dużą formę wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy mąką. Ciasto rozprowadzamy dłońmi ( nie wałkujemy ). Tak przygotowany spód smarujemy sosem pomidorowym i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 °C. Samo ciasto pieczemy przez 10-15 minut, dopiero po zapieczeniu spodu wykładamy składniki począwszy od sera mozzarella i farszu. Około 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy tartym serem żółtym i oregano, zmniejszając temperaturę do 170-180 °C.
  • Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy wyciśnięty czosnek i doprawiamy solą, pieprzem.
  • Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Sos pomidorowy możemy przygotować z koncentratu pomidorowego. Wówczas zamiast pomidorów w puszce dodajemy koncentrat w ilości pół na pół z olejem.

Smacznego.

IMG_20180113_171059_866

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.