Placek drożdżowy gwiazda

Ostatnio w internecie króluje placek  drożdżowy w kształcie gwiazdy, postanowiłam wypróbować ten sposób zawijania drożdżowca. Nadziewany na różne sposoby z Nutellą czy masą serową, natomiast u nas dzisiaj z masą makową zapraszam i polecam jest pyszny! a jaki efekt, sami oceńcie.

Składniki

  • mąka pszenna 400 g  i do podsypywania
  • drożdże suche 7 g
  • mleko ciepłe 200 ml
  •  jajka 2 duże
  • masło 30 g
  • cukier 150 g

Nadzienie:
masa makowa gotowa ( na każdy placek po 3 łyżki)

Przygotowanie:

Zaczyn: do ciepłego mleka dosypuję drożdże, 2 łyżkami cukru, mąki rozcieram na gładko i odstawiam na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn jest gotowy, przelewam do miski z przesianą wcześniej mąką, dodaję cukrem, żółtka i roztopione wcześniej masło.  Wyrabiam na elastyczne i gładkie ciasto. Stolnicę podsypuję mąką, ciasto  pozostawiam do wyrastania na około 30 minut. Ciasto zagniatam ręcznie parę razy ( jeśli jest taka potrzeba podsypuję mąką ciasto nie powinno się kleić do rąk), dzielę na 3 równe części, które rozwałkowuję na placki o takiej samej średnicy odmierzonej od tortownicy, lub okrągłej blaszki. Placki przekładam masą makową. Gotowy 3-warstwowy placek już na blasze nacinam i zawijam w następujący sposób:

 

kwiat drozdzowy 2

Zaczynam od wyznaczenia środka placka używając górnej krawędzi szklanki, następnie nacinam jak na załączonym zdjęciu. Każdy wycięty pasek zawijam na dwa razy do zewnętrznej strony, lekko zlepiając środek.
Ciasto smaruję żółtkiem. Piekę w temperaturze 200 °C 20-25 minut góra-dół na rumiany kolor.  Wystudzony placek polewam lukrem.

kwat drozdzowy 1

Share Button
Oznaczone , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.