20151026_182952

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku z jasnym sosem gulaszowym zwany również plackiem zbójnickim. Idealnie chrupiący placek ziemniaczany z pikantnym gulaszem i kleksem gęstej śmietany. Syte danie obiadowe niestety dość czasochłonne w przygotowaniu tym razem, ale efekt końcowy wynagrodzi Ci czas poświęcony w kuchni.

Gulasz 

  •  mięso wołowe lub wieprzowe ( użyłam karkówki ) 1 kg
  • papryka czerwona 1 duża
  • cebula 2 średnie
  • pieczarki 200 g
  • czosnek 2 ząbki
  • bulion 1 i 1/2 litra
  • liść laurowy 2
  • ziele angielskie 3-4 ziarna
  • mąka pszenna 3-4 łyżki
  • przyprawy sól, pieprz, natka pietruszki,
  • oliwa

Przygotowanie

Mięso zamarynować dzień wcześniej. Do miski wlać 1/3 oleju doprawić ( dodaję średnio po jednej płaskiej łyżeczce) , wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Karkówkę przełożyć do oliwy dokładnie obtoczyć, miskę owinąć folia spożywczą i pozostawić w lodówce na noc. Następnego dnia krótko podsmażyć na patelni na dość dużym ogniu na rumiany kolor. Mięso przełożyć do garnka dodać ziele i liście następnie całość zalać bulionem, zagotować. Mięso dusić pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie  warzywa pokroić w kostkę cebulę zeszklić na patelni po karkówce, dodać pozostałe warzywa smażyć do miękkości. Następnie wszystkie warzywa przełożyć do gotującego się sosu. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody dodać pod koniec gotowania sosu. Doprawić do smaku w razie potrzeby.

Placki ziemniaczane

  • ziemniaki 1 kg
  • cebula 1-2
  • jajko
  • mąka 2-3 łyżki
  • sól pieprz majeranek

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę, doprawić dokładne wymieszać masę ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy ziemniaczanej odlać zgromadzoną na wierzchu wodę. Masę wyłożyć na patelnię uformować placek o grubości około 0,5 cm wygładzić wierzch. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, delikatnie obrócić za pomocą szerokiej łopatki. Usmażony placek przełożyć na płaski talerz, na połowę nałożyć gulasz drugą połową przykryć  składając placek jak omlet. Wierzch dania wykończyć kleksem gęstej śmietany.

20151026_183107 20151026_182952

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.