Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku z sosem gulaszowym zwany również plackiem zbójnickim. Idealnie chrupiący placek ziemniaczany z pikantnym gulaszem i kleksem gęstej śmietany. Syte danie obiadowe niestety dość czasochłonne w przygotowaniu, ale efekt końcowy wynagrodzi Ci czas poświęcony w kuchni.

Gulasz wieprzowy

  •  mięso wieprzowe ( użyłam karkówki ) 1 kg
  • papryka czerwona 1 duża
  • cebula 1 duża
  • bulion 1 i 1/2 litra
  • liść laurowy 2
  • ziele angielskie 3-4 ziarna
  • mąka kukurydziana lub ryżowa 3-4 łyżki
  • pomidory w puszce 1
  • przyprawy sól, pieprz, słodka papryka, cukier, natka pietruszki,
  • oliwa

Przygotowanie

Karkówkę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Następnie pokroić w grubszą kostkę, podsmażyć na oliwie na rumiany kolor.  Mięso przełożyć do garnka dodać ziele i liście, następnie całość zalać bulionem, gotować do miękkości pod przykryciem. W międzyczasie  warzywa pokroić w piórka i podsmażyć do miękkości. Warzywa przełożyć do gotującego się sosu, wraz z wcześniej zmiksowanymi na gładko pomidorami. Gulasz gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody, dodać przyprawy wymieszać. Sos pogotować jeszcze parę minut, aż zgęstnieje.

Placki ziemniaczane

  • ziemniaki mączne 1 kg
  • cebula 1
  • jajko 1
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć. Cebulę obrać z łupiny. Warzywa zetrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie dodać jajko, doprawić i dokładnie wymieszać masę ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy ziemniaczanej odlać zgromadzoną na wierzchu wodę. Masę wyłożyć na patelnię uformować placek o grubości około 0,5 cm wygładzić wierzch. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, delikatnie obrócić za pomocą szerokiej łopatki. Usmażony placek przełożyć na płaski talerz, na połowę nałożyć gulasz drugą połową przykryć  składając placek jak omlet. Wierzch dania wykończyć kleksem gęstej śmietany.

20160820_165007 20160820_165020

Share Button
Oznaczone , ,

4 opinii z “Placek po węgiersku

  1. ile porcji uzyskamy z podanej ilości składników?

  2. Zależy od wielkości smażonych placków, około 3-4.

  3. Czy bez maki nie rozleci się placek?

    1. Nie, ścieramy ziemniaki mączne. Przy użyciu np. sokowirówki można odsączyć sporą ilość płynu, a wytrąconą skrobią i odlanym płynem kontrolujemy konsystencję masy ziemniaczanej. Dolewamy tyle płynu ile nam potrzeba. Placki bez mąki są bardziej chrupiące i smaczniejsze, ale oczywiście można dodać 1-2 łyżki. pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.