Placki ziemniaczane z topinamburu

dav

Placki ziemniaczane z topinamburu

Składniki na 3-4 porcje ( około 8 placków )

  • ziemniaki 3
  • topinambur 3-4 bulwy
  • mąka kokosowa 2 łyżki
  • żółtka z 2 jaj
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos jogurtowy

  • jogurt typu greckiego 200 g
  • czosnek ząbek
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Topinambur obieramy lub skrobiemy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na drobnych oczkach. Składniki mieszamy ze sobą, dodajemy żółtka, mąkę i doprawiamy. Olej rozgrzewamy na patelni. Masę mieszamy i formujemy placuszki lekko spłaszczając. Smażymy z obu stron na złoty kolor, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jogurt doprawiamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Smacznego,

dav

 

Share Button

Dodaj komentarz