Placuszki jogurtowe z owocami

Placuszki jogurtowe z owocami. Delikatne i pulchne placuszki pełne soczystych owoców to uczta dla podniebienia. Przepis na błyskawiczne śniadanie, które zadowoli nie tylko tych najmłodszych. Wystarczy tylko wymieszać trzepaczką składniki, usmażyć i smaczny posiłek w mig ląduje na talerzu. Wspaniale będą smakowały również na drugie śniadanie czy obiad, a spakowane na wynos i skonsumowane na powietrzu świetnie się sprawdzą jako przekąska na zimno.

Składniki na 15-20 placuszków

  • mąka pszenna około 200 g
  • soda oczyszczona 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy 16 g
  • jajka 2
  • jogurt grecki około 250 – 300 g
  • cukier 2 łyżki
  • owoce np. borówki, truskawki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sodę, jajka, jogurt, cukier wanilinowy. Mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstawiam na 10-15 minut. Owoce myję i osuszam. ‚Usuwam szypułki i kroję truskawki na plastry. Olej rozgrzewam na patelni. Ciasto wykładam łyżką, formując okrągłe placuszki. Kiedy wierzchnie ciasto placków się zetnie wykładam owoce, smażę  z obu stron na rumiany kolor. Wykładam je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placuszki przed podaniem oprószam cukrem pudrem, podaję z owocami.

20160605_111517

20160605_111406

Share Button
Oznaczone , , , , ,

Jedna opinia z “Placuszki jogurtowe z owocami

  1. Jakie puszyste!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.