Placuszki twarogowe bezglutenowe

dav

Placuszki twarogowe bezglutenowe

Delikatne placki twarogowe to kolejna propozycja na bezglutenowe śniadanie lub podwieczorek na słodko. Podane w towarzystwie świeżych owoców z kleksem ulubionego jogurtu lub owocowego sosu dopełni pożywny i syty posiłek.

Składniki na 2 porcje 

  • ser twarogowy tłusty lub półtłusty 250 g
  • jajko
  • cukier, ksylitol 2-3 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski
  • mąka ryżowa 4-6 łyżek
  • mąka kukurydziana do obtoczenia placuszków
  • olej kokosowy do smażenia
  • owoce do podania
  • cukier puder do posypania opcjonalnie

Przygotowanie

Twaróg blendujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki cukier, wanilię i mąkę ryżową, dokładnie mieszamy ze sobą. Masa serowa powinna mieć na tyle gęstą konsystencję, aby móc je formować. Przy użyciu np. gałkownicy nakładamy porcję do miseczki z mąką kukurydzianą i bardzo delikatnie obtaczamy tak, aby masa była dokładnie pokryta. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni, kładziemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło z ulubionymi owocami.

Smacznego

dav

Share Button

Dodaj komentarz