20160424_192422

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii.

Składniki na 2 – 4 porcje 

  • cukinia 400 g
  • jajka 2
  • woda ciepła 100 ml
  • mąka bezglutenowa 130 g
  • drożdże świeże 20 g
  • szczypta cukru
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy sól, pieprz, płatki chili, bazylia, oregano, pietruszka

Przygotowanie:

  • Drożdże kruszę i dodaję do ciepłej wody, następnie dodaję cukier i dwie łyżki mąki. Zaczyn rozcieram na gładko i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Kiedy zaczyn jest gotowy dodaję rozkłócone jajka z resztką mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaję przyprawy i zioła.
  • Cukinię myję, odcinam końcówki następnie ścieram na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię solę i odstawiam na 5-10 minut, aż puści sok. Następnie dokładnie odciskam sok z cukinii mieszam z ciastem drożdżowym.
  • Placuszki z cukinii smażę na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron. Usmażone placuszki przekładam na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję z twarożkiem.

Smacznego,

20160424_192357 20160424_192422

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.